Published On: Tue, Oct 22nd, 2019

Wetenschappers hebben manier gevonden om DNA te herschrijven die preciezer is dan ooit

Een manier hebben Amerikaanse wetenschappers gevonden om DNA te herschrijven die preciezer is dan ooit. Met deze nieuwe techniek kan in theorie 89 procent van de mutaties die genetische ziekten veroorzaken aangepast worden.

Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op maandag 21 oktober in het jaar 2019. Dit alles in de vorm van een online artikel.

De techniek wordt door de wetenschappers “prime editing” genoemd. De wetenschappers zien dit als een verbetering van “CRISPR-Cas9”. “CRISPR-Cas9” is de huidige methode voor het knippen en bewerken van DNA.

In al onze cellen bevindt zich DNA. Dit DNA bevat de instructies voor de bouw en werking van ons lichaam.

Met een microscopisch schaartje is “CRISPR-Cas9” te vergelijken. Het microscopisch schaartje vindt het juiste stuk DNA en knipt dit vervolgens weg. Pas zeven jaar oud is deze methode. Deze methode “CRISPR-Cas9” zette de wetenschappelijke wereld op zijn kop. Dit alles door het bewerken van DNA op een efficiënte manier mogelijk te maken.

Het bewerken van de mate van precisie van DNA bij mensen belooft “prime editing” mogelijk veiliger te maken bij mensen, dit ten opzichte van de “CRISPR-Cas9” methode.

Al langer is de relatieve onvoorspelbaarheid van de “CRISPR-Cas9” methode een struikelblok. Dit alles voor onderzoekers die schadelijke mutaties bij mensen willen behandelen.

Het is namelijk zo dat het “schaartje” bij de “CRISPR-Cas9” methode niet perfect is. Het komt voor dat soms het sneetje op de verkeerde plek gezet wordt. Ook kan het zo zijn dat er stukken verdwijnen. Tevens kan het ook zo zijn dat er onbedoeld onderdelen bij komen.

Het DNA wordt niet doormidden geknipt bij “prime editing” zoals bij de “schaar” van de “CRISPR-Cas9” methode. Bij “prime editing” wordt een kleine incisie gemaakt, en op deze plek wordt een nieuw stukje DNA geschreven.

In het tijdschrift “Nature” vergelijken de onderzoekers de techniek met de zoek-en-vervangfunctie van een tekstverwerker.

De onderzoekers stellen dat met de “prime editing” methode 89 procent van de ongeveer 75.000 bekende schadelijke mutaties in het menselijke DNA gerepareerd kan worden. Ook een aantal zeer moeilijk bewerkbare mutaties die ziekten kunnen veroorzaken zoals taaislijmziekte, sikkelcelziekte en de ziekte van Tay-Sachs, wat een stofwisselingsziekte is, vallen hieronder.

175 voorbeelden van genbewerkingen met de techniek “prime editing” staan in het onderzoek. Hierbij komen ook een aantal moeilijk bewerkbare mutaties naar voren.

Voor het feit dat het onderzoek nog in de kinderschoenen staat, waarschuwen de wetenschappers. Ook is het zo dat er nog veel werk moet worden verricht voordat de techniek op mensen toegepast kan worden. Ook is het zo dat tot nu toe alleen nog menselijke cellen “in vitro”, bijvoorbeeld in een reageerbuis, bewerkt zijn.

De techniek heeft het team van de Amerikaanse universiteiten MIT en Harvard gratis aan “AddGene” geleverd. “AddGene” is een non-profitdatabase. Deze non-profitdatabase maakt dit soort methodes wereldwijd toegankelijk voor wetenschappers.

(Bron: nu.nl)

About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart