Voor studenten met een beperking doen hogescholen en universiteiten niet genoeg
Voor studenten met een beperking doen hogescholen en universiteiten in Nederland niet genoeg. Vaak zijn brailleschrift, liften en voorleessoftware een groot gemis. Uit onderzoek van het Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) blijkt dit alles.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op donderdag 16 november in het jaar 2023. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.
35 van de 54 hogescholen en universiteiten hebben inmiddels het VN-verdrag over inclusief onderwijs getekend.
Dit zijn er ten opzichte van vorig jaar (het jaar 2022) tien meer.
Scholen beloven in deze zogenoemde intentieverklaring dat hun onderwijs voor studenten met een beperking net zo toegankelijk te maken als voor studenten zonder beperking.
Echter blijkt deze toename niet uit de praktijk.
Het onderwijs is onvoldoende toegankelijk voor mensen met een beperking op veel scholen. Dit alles staat in het onderzoeksrapport “De Staat van Inclusief Onderwijs 2023”.
Zo is het onder meer dat niet alle gebouwen rolstoeltoegankelijk zijn en ook sommige docenten laten weten dat ze handvatten missen om te kunnen bijdragen aan inclusief onderwijs.
Ook is het zo dat er vaak geen of maar één lift met braille aanwezig is en websites beschikken niet over voorleessoftware. Hierdoor kunnen studenten die hier afhankelijk van zijn de lessen niet goed volgen.
Van de studenten in het hoger onderwijs heeft ruim een derde een lichamelijke beperking of een psychisch probleem.
Ook is het zo dat er in het hoger onderwijs geen speciaal onderwijs is. Dit is er wel in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.
Geen tijd en ruimte te hebben docenten om naast het lesgeven in te gaan op extra ondersteuningsvragen van studenten, geeft bijna een derde van de docenten aan.
(Bron: nu.nl)