Voor mensen met een beperking zijn websites van ziekenhuizen niet toegankelijk
Voor mensen met een beperking zijn websites van Nederlandse ziekenhuizen niet toegankelijk. Dit alles houdt in dat een kwart van de Nederlanders online niet medische informatie kan krijgen of online een afspraak kan maken.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op maandag 27 november in het jaar 2023. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.
Aan alle voorwaarden voldoet geen enkele ziekenhuiswebsite.
Van de 80 websites voldoen er 47 websites niet aan de helft van de criteria.
Voor slechthorende mensen of dove mensen is er maar één website echt toegankelijk.
Uit een analyse van de websites van alle 80 ziekenhuizen in Nederland blijkt dit alles.
“Cardan Technobility” is het bedrijf dat het onderzoek deed. Het bedrijf “Cardan Technobility” is gespecialiseerd in digitale toegankelijkheid.
De websites zijn door de onderzoekers getoetst aan 29 criteria van de internationale richtlijnen voor online toegankelijkheid. Bij dit alles gaat het om de zogenoemde “Web Content Accessibility Guidelines” (WCAG).
Bij dit alles kun je dan denken aan ondertiteling, kloppende navigatie en leesbaarheid.
25 procent van de Nederlanders hebben een functionele beperking. Dit alles varieert van slechtziendheid tot slechthorendheid, van dyslexie tot autisme en van fysieke belemmeringen tot gevoeligheid voor beelden en geluiden.
Dat veel mensen niet kunnen meedoen in de maatschappij laten de uitkomsten zien van het onderzoek. De onderzoekers laten over dit alles het volgende weten: “Bijna alles gaat tegenwoordig digitaal, ook in ziekenhuizen voor bijvoorbeeld bloedafname”.
Per ziekenhuis hebben de onderzoekers een rapportage met tekortkomingen en aanbevelingen opgesteld die met het bestuur en directie van de verschillende ziekenhuizen worden besproken.
(Bron: nu.nl)