Teveel fouten maakt het UWV bij het beoordelen van zieken
Bij het beoordelen van wat voor werk mensen met een ziekte of beperking nog kunnen doen, maakt het personeel van het UWV teveel fouten. Op basis van interne rapporten meldt “Trouw” dit vandaag.
Dit alles meldt de website nu.nl op haar site. Dit op maandag 15 april in het jaar 2019. Dit in de vorm van een online artikeltje.
Dat de “kwaliteit van de beoordelingen een aanleiding is tot zorg” staat in een verslag. Het verslag is uit juni in het jaar 2015. Dit zelfde staat in een rapport uit het jaar 2017.
Dat slechts 35 tot 45 procent van de arbeidsdeskundigen een voldoende scoort meldt de krant “Trouw”. Dit blijkt uit veel rapporten. Hierbij gaat het om rapporten uit het jaar 2015, het jaar 2016 en een rapport uit begin 2017.
De percentages liggen hoger in de rapporten die hierna zijn gepubliceerd. In het jaar 2017 steeg het percentage van arbeidsdeskundigen dat een voldoende kreeg. Dit wel tot 50 procent en soms 80 procent in het jaar 2018.
Van de UWV-deskundigen moet 95 procent een voldoende scoren. Dit is een norm. Het is zo dat deze norm niet wordt gehaald.
Ronald Boeders is UWV-directeur “innovatie en professionalisering”. Tegen de krant “Trouw” laat Ronald Boeders weten dat hij de resultaten zorgelijk vindt. Ook is het zo dat Ronald Boeders wel enkele nuances wil aanbrengen. Het is namelijk zo volgens Ronald Boeders dat fouten niet betekenen dat de beslissing over welk werk iemand nog kan doen ook verkeerd is.
In interne onderzoeken, wordt door het UWV, met opzet, ingezoomd op fouten. Dit met als doel om er van te leren en het één en ander te kunnen verbeteren. Wel laat Ronald Boeders weten dat het hierdoor niet zo is dat het geen probleem is. Ook laat Ronald Boeders weten dat de kwaliteit een terugkerend punt van zorg is.
Ronald Boeders laat ook tegenover krant “Trouw” weten dat er afgelopen jaren verbetermaatregelen zijn getroffen. Voorbeelden hiervan zijn verbetermaatregelen in het opleidingstraject en het overleg met de interne arbeidsdeskundigen.
(Bron: nu.nl)