Personeelstekorten zorgen voor risico bij vrouwen dat borstkanker te laat wordt ontdekt

Vrouwen lopen het risico dat borstkanker te laat bij ze ontdekt wordt. Dit alles door personeelstekorten in de zorg. Afgelopen zondag, zondag 22 december in het jaar 2019, laat “Trouw” dit weten. Voor een bevolkingsonderzoek worden vrouwen nu met vertraging opgeroepen. Dit in veel regio’s in Nederland.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op maandag 23 december in het jaar 2019. Dit alles in de vorm van een online artikel.
Wanneer de ziekte borstkanker te laat wordt ontdekt kunnen minder sterfgevallen voorkomen worden. Dit alles volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Voordat zij worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek borstkanker moeten 900.000 vrouwen nu langer wachten. Meestal krijgen vrouwen tussen de 50 jaar en 75 jaar iedere twee jaar een uitnodiging voor het onderzoek.
Wel stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het moeilijk te zeggen is of een diagnose anders zou zijn geweest wanneer een vrouw eerder uitgenodigd zou zijn.
Afgelopen vrijdag, vrijdag 20 december in het jaar 2019, laat staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid in een brief naar de Tweede Kamer weten dat er sprake is van een vertraging van gemiddeld vier maanden voor de provincies; Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Met vertragingen van twee maanden kampen enkele andere provincies.
Vrouwen die in deze provincies wonen kunnen niet terecht in de regio’s waar geen tekorten zijn. Naar de huisarts kunnen deze vrouwen wel gaan. De huisarts kan ze doorverwijzen naar het ziekenhuis. Dit voor onderzoek in het ziekenhuis.
Dat de vertraging zich ook in andere regio’s zal gaan voordoen, verwacht staatssecretaris Paul Blokhuis. De vertraging zal ook enkele jaren aanhouden. Dit alles met een piek in de periode 2021-2022. Een geleidelijke daling wordt hierna verwacht. Dit alles door inspanningen van screeningsorganisaties.
“Trouw” laat weten dat het ministerie en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de komende tijd meer gaan inzetten op het opleiden, aantrekken en behouden van personeel.
Voor het bevolkingsonderzoek krijgen jaarlijks 1,3 miljoen vrouwen in het land Nederland een oproep. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voorkomt het onderzoek ieder jaar 850 tot 1.075 sterfgevallen.
(Bron: nu.nl)