Patiënten bij wie medicatie is afgestemd op hun DNA hebben 30 procent minder last van ernstige bijwerkingen

Dertig procent minder last van ernstige bijwerkingen hebben patiënten bij wie de medicatie is afgestemd op hun DNA. Afgelopen vrijdag, vrijdag 3 februari in het jaar 2023, meldde een internationaal team van wetenschappers onder leiding van het Leids ziekenhuis “LUMC” dit alles.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op vrijdag 3 februari in het jaar 2023. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.
Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat een studie aantoont dat medicijnen voorschrijven op basis van iemands genetisch profiel goed werkt in de praktijk.
In het wetenschappelijk tijdschrift “The Lancet” zijn de onderzoeksresultaten gepubliceerd.
Aan de studie deden bijna zevenduizend patiënten mee. De patiënten kwamen uit zeven verschillende landen.
Bij dit alles ging het onder andere om mensen die medicatie tegen kanker, hartproblemen en psychische aandoeningen kregen.
Het “LUMC” laat over dit alles het volgende weten: “De “one-size-fits-all-strategie” voor het voorschrijven van medicatie is achterhaald”.
Ook maakten de onderzoekers een zogeheten “DNA-medicatiepas”. Deze “DNA-medicatiepas” koppelt het DNA-profiel van een patiënt aan de medicijnen die worden beïnvloed door iemands DNA.
Deze “DNA-medicatiepas” kunnen door apothekers en artsen worden gescand. Hierdoor weten apothekers en artsen precies wat de optimale dosering is voor de patiënt.
De volgende stap voor het “LUMC” is nu om deze manier van werken in de praktijk te gaan verwezenlijken.
(Bron: nu.nl)