Over wachtlijsten in de ggz
De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) stelt in de monitor contractering ggz 2019, dat mensen die op zoek zijn naar geestelijke gezondheidszorg te lang op een plek moeten wachten. Dit komt door patiëntenstops en wachttijden. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders moeten daarom beter met elkaar communiceren en ook de patiënt duidelijker informeren.
Geen plek
Ruim een derde van zorginstellingen en twee derde van vrijgevestigde ggz-aanbieders hebben geen plek meer voor nieuwe patiënten. Zij zijn verplicht om de mensen naar een andere zorgaanbieder door te verwijzen of naar de zorgverzekeraar. Dit gebeurt niet altijd. Patiënten kennen de gevolgen niet als ze naar een andere zorgaanbieder toe gaan die niet is aangesloten bij hun verzekering.
Afspraken
Zorgaanbieders en -verzekeraars moeten afspraken maken over de juiste zorg op de juiste plek, aldus NZa. Vooral de verzekeraars dienen zich in te zetten voor het opstellen van dergelijke contracten. De aanbieders zien, volgens NZa, op tegen de administratieve lasten die dit met zich mee brengt.
Omzetplafond
Zorgverzekeraars spreken met de aanbieders vaak een omzetplafond af. De verzekeraars zouden, volgens NZa, dit plafond beter in oog moeten houden. Op die manier kunnen verzekeraars tijdig patiënten naar een andere aanbieder door verwijzen.
(Bron: nu.nl)