Nieuwe ontwikkelingen in kankeronderzoek: Voorspellende bloedtest en immuuntherapie
Er is een doorbraak bij kankeronderzoek. Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat het risico op de terugkeer van borstkanker voorspeld kan worden. Immuuntherapie kan succesvol ingezet worden bij het bestrijden van darm-en huidkanker, dat blijkt uit andere onderzoeken.
Dit meldde de website Nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op zondag 2 juni in het jaar 2024. Dit alles in de vorm van een online artikeltje. We haalden er een paar punten voor je uit.
Mogelijk hebben Britse onderzoekers een doorbraak voor de strijd tegen borstkanker, zo schrijft The Guardian. Nadat een patiënt de ziekte heeft gehad, kan een bloedtest voorspellen of borstkanker weer terugkeert.
De test kan minuscule hoeveelheden kanker-DNA-cellen in de bloedbaan detecteren. Daaruit kan worden voorspeld hoe groot de kans is dat de ziekte terugkeert, maanden (of zelfs jaren) voordat de eerste symptomen weer zichtbaar worden.
De Britse onderzoekers deden ook onderzoek hoe het medicijn Pembrolizumab het beste kan worden ingezet bij Darmkanker.
Normaal gesproken krijgt een patiënt met darmkanker eerst chemotherapie en daarna een operatie. Maar uit onderzoek blijkt dat het beter werkt als de kankerpatiënt eerst wordt behandeld met Pembrolizumab, in plaats van chemotherapie en daarna wordt geopereerd.
Dit heeft ervoor gezorgd dat er een enorme toename is van patiënten, die kankervrij werden verklaard, zo meldt de Guardian. Pembrolizumab is bovendien een veel minder ingrijpend middel dan de bekende chemotherapie. Chemotherapie kan ook veel meer bijwerkingen veroorzaken. “In de toekomst kan immuuntherapie misschien zelfs de noodzaak van een operatie vervangen”, gaf een van de onderzoekers aan.
Voor huidkanker werd een vergelijkbaar resultaat ontdekt. Kankerpatiënten met uitzaaiingen hebben in de meeste gevallen baat bij immuuntherapie, voordat ze geopereerd werden.
Het onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis toont aan dat 59 procent van de kankerpatiënten, die op deze manier werden behandeld, geen enkele nabehandeling meer nodig had.
Na een jaar bleek 84 procent van de succesvol behandelde patiënten nog steeds vrij van tumoren. Dat is een opvallend hoger percentage van bijna 30 procent, dan in de controlegroep die de standaardbehandeling kreeg (57 procent).
Bij de standaardbehandeling van kankerpatiënten met uitgezaaide huidkanker worden eerst de lymfeklieren verwijderd. Daarna krijgen ze twaalf kuren immuuntherapie. Bijna de helft wordt binnen drie tot vijf jaar daarna toch weer ziek.
De nieuwe methode lijkt niet alleen beter te werken, de behandelduur wordt voor de meeste kankerpatiënten ook verkort: gemiddeld zes weken. Daarnaast zijn er voordelen op financieel gebied.
“De behandeling is een stuk voordeliger, 16.000 euro in plaats van 68.000 euro per patiënt”, zegt internist-oncoloog Christian Blank. In Nederland levert dat volgens zijn berekening een besparing op van zo’n 30 tot 40 miljoen euro per jaar. Er kan met deze doorbraak jaarlijks circa 1 miljard worden bespaard.
(Bron: theguardian.com, apotheek.nl, avl.nl, youtube.com, nu.nl)
(Links naar gebruikte bronnen voor dit artikeltje: theguardian.com, apotheek.nl, theguardian.com, avl.nl, nu.nl )