Nieuw medicijn dat de ziekte van Alzheimer kan vertragen, goedgekeurd in de VS, wel twijfels over veiligheid
Er is een nieuw medicijn in de Verenigde Staten goedgekeurd. Het medicijn kan de ziekte van Alzheimer vertragen. De “FDA”, de geneesmiddelenwaakhond in de Verenigde Staten, keurde het middel “lecanemab” afgelopen vrijdag, vrijdag 6 januari in het jaar 2023, goed.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op zaterdag 7 januari in het jaar 2023. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.
Er zijn ondanks de goedkeuring twijfels over de veiligheid van het medicijn. Van artsen zijn er ook bezwaren die zeggen dat het medicijn niet voldoende effectief is.
De farmaceuten “Eisai” en “Biogen” meldden vorig najaar dat het medicijn “lecanemab” de achteruitgang van de cognitieve functies (voorbeelden hiervan zijn het geheugen en het oplossen van problemen) met 27 procent vertraagt.
Tevens is het zo dat in het onderzoek ook naar voren kwam dat het medicijn “lecanemab”, serieuze bijwerkingen kan veroorzaken. Bij dit alles gaat het onder meer om zwellingen in de hersenen en bloedingen.
Ook is het zo dat het de vraag is of de werking van het medicijn “lecanemab”, de hoeveelheid eiwit in de hersenen verlagen, wel verband houdt met de ontwikkeling van alzheimer. Dit alles is nog niet wetenschappelijk bewezen.
Over het medicijn “lecanemab” zijn Amerikaanse experts verdeeld.
Tegen de “Washington Post” hebben artsen en onderzoekers onder meer gezegd dat “dit het middel is waar al tientallen jaren naar gezocht wordt”. Ook laat men echter het volgende weten over het nieuwe medicijn: “de voordelen voor patiënten niet opwegen tegen de risico’s”.
Per jaar moet het medicijn zo’n 26.500 dollar gaan kosten. Dit is omgerekend zo’n 24.850 euro per jaar.
Of het nieuwe medicijn vergoed wordt door “Medicare” (een van de grootste Amerikaanse zorgverzekeringsprogramma’s) is nog niet duidelijk.
Het nieuwe medicijn “lecanemab” is in Europa nog niet beschikbaar.
(Bron: nu.nl)