Published On: Fri, Sep 6th, 2024

Netvliesonderzoek kan vroegtijdige diagnose van dementie mogelijk maken

Foto ter illustratie.

Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben ontdekt dat veranderingen in het netvlies mogelijk kunnen helpen bij het vroegtijdig signaleren van dementie, specifiek frontotemporale dementie (FTD).

Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn woensdag 21 augustus in het jaar 2024. Dit alles in de vorm van een online artikeltje. We haalden er een paar punten voor je uit.

Dit opent de deur naar de mogelijkheid om dementie al jaren voor de eerste symptomen te ontdekken, wat een aanzienlijke impact kan hebben op de behandeling en voorbereiding van patiënten.

Frederique Hart de Ruijter, een van de onderzoekers, legt uit dat de veranderingen die zichtbaar zijn in de hersenen van overleden patiënten met FTD, ook in het netvlies te zien zijn, zij het niet met het blote oog.

Deze bevindingen suggereren dat in de toekomst oogscans gebruikt kunnen worden om dementie tijdens het leven op te sporen. FTD is een vorm van dementie die hersenschade veroorzaakt en meestal op relatief jonge leeftijd, tussen de veertig en zestig jaar, begint.

Vroege detectie zou niet alleen patiënten helpen zich beter voor te bereiden op de toekomst, maar ook bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingen en geneesmiddelen voor dementie.

(Bron: nu.nl)

About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart