Published On: Wed, Jun 12th, 2024

Nergens is het welzijn bijna zo hoog in Europa als in Nederland

Foto ter illustratie.

In Nederland wordt de algemene welvaart, ook wel bekend als ‘brede welvaart’, bijna als de hoogste in de EU beschouwd. Het land scoort positief op diverse aspecten, waaronder lage werkloosheid, vertrouwen in sociale verbindingen en regelmatig contact met buren, familie en vrienden.

Dit meldde de website Nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op maandag 3 juni in het jaar 2024. Dit alles in de vorm van een online artikeltje. We haalden er een paar punten voor je uit.

Deze bevindingen zijn afkomstig van een analyse uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo blijkt dat driekwart van de Nederlanders wekelijks sociaal contact heeft, terwijl slechts één op de vijf Hongaren datzelfde niveau van verbondenheid bereikt.

Nederland scoort echter relatief laag op twee fronten. Ten eerste besteden Nederlanders een groot deel van hun inkomen aan huisvestingskosten. Bovendien is de levensverwachting voor vrouwen onder het gemiddelde, waarbij Nederland op de 20e plaats van de 27 EU-landen staat.

Bij het beoordelen van de brede welvaart hanteert het CBS een scala van 23 indicatoren, die een beeld schetsen van de situatie in Nederland en het welzijn van haar inwoners. Hierbij worden economische variabelen zoals inkomen, werkgelegenheid en consumptie in beschouwing genomen.

Niet alleen economische factoren, maar ook diverse niet-economische aspecten worden meegenomen, zoals opleidingsniveau, tevredenheid, gevoel van veiligheid, sociaal contact en vertrouwen in mensen of instituties.

Nederland neemt na Zweden de tweede plaats in op deze lijst, gevolgd door Ierland, Oostenrijk en Denemarken in de top vijf. Duitsland staat net onder deze top, terwijl België en Frankrijk respectabele middenpositie innemen.

De landen uit Oost-Europa vinden we onderaan de lijst. Kroatië scoort het slechtst, waarbij het land op 17 van de 23 indicatoren onderaan staat. De arbeidsmarkt in dit Balkanland wordt bijvoorbeeld als zwak beschouwd. Ook Slowakije, Griekenland, Polen en Bulgarije staan onderaan de ranglijst.

(Bron: nu.nl, cbs.nl, youtube.com)
(Links naar gebruikte bronnen: nu.nl, cbs.nl, youtube.com)

About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart