Na 8 jaar voldoet de gemeente Eindhoven aan de wet met beleid voor mensen met een beperking
Nu heeft de gemeente Eindhoven, als één van de laatste grote gemeenten, ook de wettelijk verplichte gemeentebeleid opgesteld om mensen met een beperking volwaardig te laten meedraaien in de samenleving.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op dinsdag 5 maart in het jaar 2024. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.
Een lokale belangenbehartiger van deze groep mensen laat weten dat de plannen nog wel concreter kunnen.
Het land Nederland telt zo’n 2 miljoen inwoners met een verstandelijke of lichamelijke beperking.
Sinds het jaar 2016 zijn gemeenten verplicht om de plannen voor het laten meedoen van deze groep mensen vast te leggen in een zogenoemd “Lokale Inclusie Agenda” (LIA).
Wel is het zo dat ruim de helft van de 342 Nederlandse gemeenten zich nog steeds niet houdt aan deze wet.
Onderzoekers, toezichthouders en ervaringsdeskundigen zijn hierover al jaren ontevreden.
In december in het jaar 2023 liet oud-minister Guusje ter Horst tegenover nieuwssite NU.nl weten dat zij namens het kabinet de gemeenten die in gebreke zijn “achter de broek zitten”.
Een lijst heeft oud-minister Guusje ter Horst opgesteld van G40-gemeenten, dit zijn gemeenten met meer dan 90.000 inwoners, die na 8 jaar nog geen wettelijk verplichte “LIA” (Lokale Inclusie Agenda) hebben.
Op deze lijst staan Emmen, Enschede, Delft, Oss, Venlo en Purmerend.
Guusje ter Horst, de oud-minister, houdt tegenover NU.nl wel een slag om de arm. Het kan namelijk zo zijn dat deze 6 gemeenten een “LIA” (Lokale Inclusie Agenda) in een la hebben liggen, maar die niet openbaar hebben gedeeld.
Tevens laat Guusje ter Horst, de oud-minister, het volgende weten: “Als blijkt dat ze echt in gebreke zijn, benader ik de verantwoordelijke wethouder.”.
Sinds oktober in het jaar 2023 is de gemeente Eindhoven eindelijk om. Sindsdien nam de gemeenteraad van de gemeente Eindhoven (die qua inwonersaantal de vijfde stad van het land Nederland is) een voorstel aan van VVD-raadslid Marieke van Gastel.
Gemeenteambtenaren hebben sindsdien de Eindhovens “LIA” (Lokale Inclusie Agenda) opgesteld.
Om deze “LIA” (Lokale Inclusie Agenda) op te stellen maakten de gemeenteambtenaren van de gemeente Eindhoven daar onder meer gebruik van ervaringsdeskundigen en lokale belangenbehartigers.
(Bron: nu.nl)