Minder ziekenhuizen in de financiële gevarenzone
In de financiële gevarenzone zitten minder Nederlandse ziekenhuizen. Een onvoldoende krijgen elf Nederlandse ziekenhuizen. Dit in een onderzoek van “BDO Accountants”. Dit waren nog veertien Nederlandse ziekenhuizen in het jaar 2018.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op dinsdag acht oktober in het jaar 2019. Dit alles in de vorm van een online artikeltje.
Met stijgende kosten hebben de ziekenhuizen te maken die een onvoldoende hebben. Deze ziekenhuizen met een onvoldoende kampen vaak ook met een tekort aan personeel. Ook hebben deze ziekenhuizen met een onvoldoende vaak te kampen met oplopende wachtlijsten. De zorg dreigt hiermee onder druk te komen.
Een laag bufferkapitaal en problemen met schulden hebben vooral kleinere ziekenhuizen mee te maken. In een jaarlijkse stresstest meldt de organisatie “BDO Accountants” dit. In de stresstest wordt gekeken naar de financiële gezondheid van de verschillende ziekenhuizen. Er werden door de organisatie “BDO Accountants” in totaal 64 ziekenhuizen vergeleken. Bij een later onderzoek worden de universitaire ziekenhuizen vergeleken.
Vorig jaar, het jaar 2018, scoorde zeven ziekenhuizen ook al een onvoldoende. Een voorbeeld hiervan is het “LangeLand Ziekenhuis” in Zoetermeer. Het “LangeLand Ziekenhuis” heeft al langer financiële problemen. Het is namelijk zo dat vorig jaar, het jaar 2018, dit ziekenhuis ook al een onvoldoende scoorde. Ook het “Ommelander Ziekenhuis Groningen” scoorde laag in de test uitgevoerd door de organisatie “BDO Accountants”.
Voor een “financieel zorginfarct” waarschuwde de organisatie “BDO Accountants” vorig jaar, het jaar 2018, al. In het jaar 2018 scoorde 14 ziekenhuizen een onvoldoende in de stresstest. De organisatie “BDO Accountants” laat weten dat nog steeds dit “zorginfarct” dreigt.
De organisatie “BDO Accountants” laat over dit alles het volgende weten: “Duurzaam betaalbare en uitvoerbare zorg is nog lang niet in zicht”. De investeringen die ziekenhuizen doen dalen. Dit terwijl er flinke investeringen nodig zijn bij de ziekenhuizen.
Wel is het zo dat het gemiddelde cijfer voor de financiële gezondheid steeg. Dit van het cijfer 7,1 in het jaar 2017 naar het gemiddelde cijfer voor financiële gezondheid naar 7,4 in het jaar 2018. Een bedrijfsresultaat van 274 miljoen euro boekten alle ziekenhuizen bij elkaar. Dit voor vorig jaar, het jaar 2018. Dit is ten opzichte van het jaar 2017 63 miljoen euro meer. Ook is het zo dat het rendement van de ziekenhuizen steeg. Dit van 1,2 procent naar 1,5 procent.
(Bron: nu.nl)