Meerderheid van Nederlandse gemeenten weten amper waar thuiszorggeld terechtkomt
Hoe het geld voor de thuiszorg in werkelijkheid wordt besteed, weet de meerderheid van Nederlandse gemeenten niet. “Pointer”, “Reporter Radio” en “Follow the Money” concluderen dat zorgbedrijven door een gebrek aan toezicht, gemakkelijk misbruik kunnen maken van de decentralisatie.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op maandag 16 december in het jaar 2019. Dit alles in de vorm van een kort online artikeltje.
De drie media, “Pointer”, “Reporter Radio” en “Follow the Money”, menen dat bij het overhevelen van zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten in het jaar 2015, weinig aandacht is besteed aan toezicht. De drie media, “Pointer”, “Reporter Radio” en “Follow the Money” voerden een gezamenlijk onderzoek uit.
Van de 355 gemeenten heeft slechts een derde een toezichthouder die controleert of de bestedingen van thuiszorggeld rechtmatig zijn.
In het jaar 2018 waren er 85 grote zorgbedrijven die minimaal twee jaar op rij ruim tien procent winst boekten. Dit alles terwijl een doorsnee zorgbedrijf hooguit drie procent winst hoort te maken.
Uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ontvingen van die 85 grote zorgbedrijven er 39 zorgbedrijven geld uit deze voorziening. Uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) worden bepaalde vormen van thuiszorg vergoed.
In totaal 37,9 miljoen euro werd in het jaar 2018 vanuit verschillende gemeenten overgemaakt aan de zorgbedrijven die opvallend veel winst maakten.
Menno Fenger is hoogleraar bestuursrecht. Menno Fenger laat tegen “Pointer” het volgende weten: “We hebben de sluizen wel flink open gehad. Dat heeft enorm veel geld gekost: dat is niet naar zorg gegaan, maar vooral naar zorgaanbieders die daar heel rijk van zijn geworden.
Menno Fenger, die hoogleraar bestuursrecht is, noemt de decentralisatie “onderschat en ontzettend complex”.
(Bron: nu.nl)