Published On: Wed, Dec 7th, 2022

Meer volwassen Nederlanders met een psychische aandoening, ggz staat onder hoge druk

In Nederland hebben steeds meer volwassenen een psychische aandoening. In het afgelopen jaar had zeker een kwart van de mensen in de leeftijdscategorie 18 jaar tot 75 jaar een psychische stoornis. Hierbij gaat het om zo’n 3,3 miljoen mensen.

Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op maandag 5 december in het jaar 2022. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.

Volgens het Trimbos-instituut ging het twaalf jaar geleden nog om minder dan 18 procent.

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) staat tegelijkertijd onder hoge druk. De wachtlijsten worden langer.

Angststoornissen, verslavingen en depressies waren de meest voorkomende aandoeningen.

Onder studenten en jongvolwassenen is de stijging vooral te zien.

Meer aandoeningen komen ook voor onder werklozen, alleenstaanden, arbeidsongeschikte personen en mensen met een lager inkomen.

Op de toename van dit alles lijkt de coronapandemie geen invloed te hebben gehad.

Ruth Peetoom is voorzitter van de Nederlandse ggz laat over dit alles het volgende weten: “Maar die zal het ook niet beter hebben gemaakt.”.

Uit studies blijkt dat de coronapandemie invloed had op de mentale gezondheid, maar geen invloed had op de klinische diagnose van psychische aandoeningen.

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders ooit een psychische stoornis heeft gehad. Daadwerkelijk voldeden deze mensen aan de criteria voor een diagnose.

Tevens laat Ruth Peetoom, voorzitter van de Nederlandse ggz, weten dat het kabinet de ggz moet verbeteren, maar ook als samenleving moeten we leren omgaan met al deze problemen. Ook laat Ruth Peetoom het volgende weten: “We moeten weerbaarder worden en mentale problemen al vroeg op school bespreekbaar maken.”.

(Bron: nu.nl)

About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart