Published On: Fri, Jun 14th, 2019

Kankerpatiënten die baat hebben bij geneesmiddelen die niet voor hun type kanker bedoeld zijn, moeten deze medicijnen toch kunnen gebruiken

Kankerpatiënten die baat hebben bij geneesmiddelen die niet voor hun type kanker bedoeld zijn, moeten deze medicijnen toch kunnen gebruiken. Dit willen oncologen, medicijnproducenten en zorgverzekeraars. Met een door de oncologen, medicijnproducenten en zorgverzekeraars bedacht nieuw financieringsmodel op maat wordt de komende maanden mee geëxperimenteerd. Dit meldde het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis afgelopen donderdag.

Vervolgens meldde de website nu.nl dit op haar website. Dit om precies te zijn op donderdag 13 juni in het jaar 2019. Dit alles in de vorm van een online artikel.

Een financieringsmodel op maat is bedacht, voor deze kankerpatiënten, waarin de fabrikant van het geneesmiddel en de zorgverzekeraar samen de financiële risico’s delen.

In de studiefase betaalt de fabrikant het medicijn. De zorgverzekeraar vergoedt het medicijn vervolgens voor kankerpatiënten bij wie het blijkt te werken. Hierbij gaat het om een “pay-for-performancemodel”.

Meer dan dertig Nederlandse ziekenhuizen zullen meedoen aan een pilot van een klinische studie. Wanneer het geneesmiddel na zestien weken effectief en veilig blijkt te zijn, voor de individuele kankerpatiënten zal de zorgverzekeraar hun verdere behandeling vergoeden.

Dat elke tumor biologisch uniek is, is uit onderzoek steeds duidelijker geworden. Ook is het zo dat hierdoor de behandeling van kankerpatiënten steeds vaker afgestemd moet worden op de individuele kankerpatiënt.

Tevens kan het zo zijn dat een tumor bijvoorbeeld een DNA-afwijking heeft die niet vaak voorkomt voor de meeste tumorsoorten. Ook is het zo dat er dan soms een medicijn is dat mogelijk op deze afwijking inspeelt. Dit is echter niet voor alle tumorsoorten geregistreerd.

Goed verloop van eerste experimenten met “alternatief” medicijnen

In Nederland werd in het jaar 2016 daarom de klinische DRUP-studie gestart. In deze studie krijgen groepjes kankerpatiënten geneesmiddelen toegediend. Deze geneesmiddelen zijn al geregistreerd voor een andere kankersoort, maar niet voor de kankerpatiënten in de desbetreffende groepjes. Er zijn voor deze kankerpatiënten geen andere behandelopties meer. Dit alles leverde goede resultaten op.

Emile Voest is medisch directeur van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. Emile Voest, de medisch directeur, laat het volgende weten:”Al bij de start van de DRUP-studie rees de vraag: stel dat het geneesmiddel werkt bij een patiënt, hoe zorgen we er dan voor dat die patiënt er vervolgens toegang tot krijgt? Het is immers niet geregistreerd voor zijn of haar indicatie.”

(Bron: nu.nl)

About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart