In Nederland is voor het eerst een hart- en levertransplantatie uitgevoerd
In Nederland is voor het eerst een hart- en levertransplantatie uitgevoerd. In het universitair medisch centrum in Groningen (UMCG) gebeurde dit alles. Van dezelfde donor kreeg een 35-jarige vrouw tijdens één operatie een nieuw hart en een nieuwe lever.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op donderdag 29 december in het jaar 2022. Dit alles in de vorm van een online artikel.
Bijna 24 uur lang duurde de dubbele transplantatie. Ruim dertig ondersteuners en zeventien medisch specialisten werkten er aan mee, zo laat het universitair medisch centrum Groningen (UMCG) weten.
Volgens een van de chirurgen was de ingreep zeer complex. Jarenlang is de ingreep voorbereid.
Van de 35-jarige vrouw was niet alleen het hart afwijkend, maar ook de manier waarop het hart in het lichaam lag. Door dit alles was het moeilijk het nieuwe hart goed aan te sluiten.
Goed maakt de 35-jarige vrouw het na de zware operatie. De 35-jarige vrouw is gestart met revalidatie. De 35-jarige vrouw laat weten dat zij door het verkrijgen van de nieuwe organen een “tweede leven” heeft gekregen.
De 35-jarige vrouw heeft een ernstige aangeboren hartafwijking. Door dit alles ontbrak het rechterdeel van haar hart.
De 35-jarige vrouw was aan haar hart al meerdere keren geopereerd. Echter was het ook zo dat door de aandoening haar lever werd aangetast.
Tot ophoping van vocht en kortademigheid leidt deze aandoening. Over het algemeen worden deze patiënten niet ouder dan dertig of veertig jaar. In het land Nederland hebben een paar honderd mensen deze aandoening, zo laat het universitair medisch centrum Groningen (UMCG) weten.
Een stuk gunstiger is een dubbele transplantatie. Dit alles wanneer een patiënt eerst een nieuw hart krijgt en pas later een nieuwe lever krijgt.
Voor de rest van zijn leven moet een patiënt die een nieuw hart krijgt medicatie slikken om er voor te zorgen dat het lichaam het “vreemde” orgaan niet afstoot.
Wanneer een patiënt op een later moment ook een nieuwe lever nodig heeft, is het heel lastig er een te vinden die precies aansluit bij de medicatie.
Het preventief plaatsen van een nieuwe lever kan ook niet, want zo veel donoren zijn er niet voorhanden.
In aanmerking voor transplantatie komen alleen mensen die acuut een nieuw orgaan nodig hebben.
Er worden vaker in het universitair medisch centrum Groningen (UMCG) in het transplantatiecentrum hiervan gecombineerde transplantaties uitgevoerd. Zoals bijvoorbeeld een transplantatie van een hart en een long.
De woordvoerder van het universitair medisch centrum Groningen (UMCG) kon niet zeggen wanneer de transplantatie van hart en lever werd uitgevoerd.
Dit alles vanwege het feit dat dan de patiënt en de nabestaanden van de donor dan naar elkaar te herleiden kunnen zijn.
(Bron: nu.nl)