Europese ministers hekelen dat experimentele medicijn “Zolgensma” wordt verloot
Tegen het verloten van het experimentele medicijn “Zolgensma” zijn de gezondheidsministers van België, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk en Ierland. Het experimentele medicijn “Zolgensma” is een medicijn tegen de spierziekte “spinale musculaire atrofie” (SMA). Dit alles schrijven de Europese ministers in een verklaring op donderdag 30 januari in het jaar 2020.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op donderdag 30 januari in het jaar 2020. Dit alles in de vorm van een online artikel.
Om een medicijn dat nog niet op de Europese markt is, gaat het. Er is hier wel een aanvraag voor gedaan. In de aanloop van het proces van toelating van het medicijn “wil de farmaceut het geneesmiddel verloten onder de vaak jonge patiëntjes”. Om het Zwitserse farmaceutische concern “Novartis” gaat het hierbij om.
De Europese ministers schrijven het volgende over dit alles: “Met de aankondiging van deze aanpak geeft Novartis hoop aan de ouders van de patiëntjes, maar het bedrijf geeft geen enkele duidelijkheid over de precieze vorm van het plan en de juridische kant van een dergelijk systeem.”
Dat het experimentele medicijn “Zolgensma” wordt verloot zonder medische criteria en tussenkomst van de behandelaar van de patiënten, hekelen de Europese ministers. Men laat over dit alles het volgende weten: “Hier zijn morele waarden uit het oog verloren. Loterijen zijn in feite kansspelen en dit model past absoluut niet bij de gezondheidszorg.”
Behandelingen vorige week gestart bij andere doelgroep
25 van de in totaal 290 SMA patiënten startten vorige week met een andere behandeling. Deze patiënten krijgen het middel “Spinraza”. Allemaal zijn deze patiënten 9,5 jaar of ouder. Ook is het zo dat voor deze patiënten de plek op de wachtlijst willekeurig is. Alle patiënten startten binnen twee jaar met de behandeling.
Vanwege het feit dat de effecten van de behandeling bij deze doelgroep niet bekend zijn , is dit anders. De Europese gezondheidsministers zijn hier niet boos over. Dit vanwege het feit, nogmaals, dat de effecten van de behandeling bij deze doelgroep niet bekend zijn. Ghislaine van Tiel is ethicus en betrokken bij het onderzoeksvoorstel. Ghislaine van Tiel laat over dit alles weten dat de volgorde van behandeling het liefst wordt bepaald op basis van medische criteria. Echter is het zo dat in het geval van deze “oudere” doelgroep dit dus niet kon.
(Bron: nu.nl)