Een wereldrecord gevestigd door Nederlander die 40 jaar met donorhart leeft
Al sinds zijn 17e leeft de 57-jarige Nederlander, Bert Janssen, met een donorhart. Dit alles is een record.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op donderdag 8 februari in het jaar 2024. Dit alles in de vorm van een online artikeltje. We haalden er een paar punten voor je uit.
Zo lang in leven na een harttransplantatie bleef nog nooit iemand anders.
Het record is erkend door Guinness World Records.
De 57-jarige Bert Janssen is “nog altijd enorm dankbaar voor het ongelofelijke geschenk”. Dit alles laat Bert Janssen weten aan de “BBC”.
Bert Janssen kreeg toen hij 17 was te horen dat hij aan cardiomyopathie lijdt. Cardiomyopathie is een hartaandoening waarbij het hart niet goed in staat is om genoeg bloed rond te pompen in het lichaam.
Een harttransplantatie had Bert Janssen nodig, echter is het zo dat in juni in het jaar 1984 dit nog niet kon in Nederland.
De medische wetenschap in Londen was wel ver genoeg. Toen waren er al ruim honderd vergelijkbare transplantaties gedaan in het “Harefield Hospital”.
Hier kwam, Bert Janssen, in aanmerking voor deze intensieve operatie.
Vanwege dit alles vertrok Bert Janssen naar het Verenigd Koninkrijk.
Aan de “BBC” vertelt Bert Janssen dat een week na zijn aankomst er twee donoren om het leven waren gekomen bij een auto-ongeluk.
Het hart van één van die twee kreeg Bert Janssen.
Tijdens hetzelfde jaar waarin Bert Janssen werd geopereerd in Londen, vond de eerste harttransplantatie plaats in de stad Rotterdam.
Een harttransplantatie komt tegenwoordig vaak voor.
Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting werden er in het vorige jaar (het jaar 2023), 74 harttransplantaties uitgevoerd in Nederland.
Voor een harttransplantatie staan op dit moment 149 mensen op de wachtlijst.
Kleiner geworden is deze wachtlijst.
Deels door succesvolle harttransplantaties komt dit en ook komt dit deels doordat mensen zijn overleden in afwachting van een nieuw hart.
(Bron: nu.nl)