Published On: Wed, Nov 27th, 2024

Een kwart van de ziekenhuizen loopt ernstige risico’s bij hevige regenval

Foto ter illustratie.

Bijna 25% van de spoedeisende hulpafdelingen in Nederland wordt onbereikbaar bij extreme regenval. Diepe plassen maken de toegangswegen ontoegankelijk of er stroomt water het ziekenhuis binnen. Experts waarschuwen dat dit de veiligheid van mensen die dringende zorg nodig hebben in gevaar kan brengen. Dit werd bericht door de website nu.nl in een artikel van woensdag 23 oktober 2024. We hebben de belangrijkste punten voor je samengevat.

Een onderzoek uitgevoerd door Investico, in samenwerking met NU.nl en andere media, onthult dat minstens 17 van de 77 ziekenhuizen in Nederland die acute zorg bieden, in ernstige problemen kunnen komen bij zware regenval. Dit blijkt uit een model van onderzoeksbureau Deltares, dat onderzoekt wat er gebeurt bij 70 millimeter regen in twee uur – een scenario dat eens per honderd jaar voorkomt, maar vaker in Nederland kan optreden. Ziekenhuizen zoals het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem hebben al te maken gehad met wateroverlast, wat leidde tot tijdelijke sluitingen van de Spoedeisende Hulp (SEH).

Het onderzoek laat zien dat sommige ziekenhuizen onbereikbaar worden voor ambulances door wateroverlast, terwijl andere alleen de spoedafdelingen getroffen zien. Experts wijzen op de groeiende risico’s door klimaatverandering. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet geen landelijk probleem, hoewel in 2015 al werd gewaarschuwd voor de waterbestendigheid van ziekenhuizen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet momenteel onderzoek naar de risico’s van wateroverlast voor spoedeisende hulp.

Er wordt gepleit voor betere stadsplanning en waterbeheer, zoals het bouwen van ziekenhuizen op hogere locaties en het verbeteren van de waterafvoer, om ziekenhuizen beter bestand te maken tegen extreem weer.

(Bron: nu.nl)

About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart