Door fouten bij herbeoordeling arbeidsongeschiktheid zeker 175 mensen gedupeerd door UWV
Door fouten die er zijn gemaakt door uitkeringsinstantie UWV bij het herbeoordelen van arbeidsongeschiktheid zijn zeker 175 mensen gedupeerd geraakt. Deze slachtoffers worden gecompenseerd door uitkeringsinstantie UWV. Deze mensen die gedupeerd zijn geraakt hebben zich kenbaar gemaakt. Dit alles bij een speciaal hiervoor opgericht meldpunt. Er zijn mogelijk nog meer gedupeerden.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op woensdag 12 mei in het jaar 2021. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.
Voor een passende oplossing moet een speciaal team hiervoor maatwerk gaan leveren.
Uitkeringsinstantie UWV laat weten dat deze mensen in deze situatie zijn beland “door besluiten waarvan we nu concluderen dat we het anders hadden moeten doen”.
Ook laat het UWV weten dat deze mensen vaak in moeilijke situaties zijn beland. Dit zowel emotioneel, sociaal als financieel. Het UWV laat ook weten dat dit hen diep heeft geraakt.
Jarenlang kregen deze groep gedupeerde mensen niet genoeg ondersteuning. Hierbij ging het om een aantal mensen die een WIA-uitkering kreeg. Dit in de jaren 2006 tot en met het jaar 2010. Hierna is deze groep mensen per ongeluk buiten beeld geraakt. Het UWV laat over dit alles weten dat deze groep mensen “jarenlang niet de ondersteuning gehad waar ze recht op hadden en hebben daardoor een grote afstand tot de arbeidsmarkt opgelopen”.
Om deze gevallen opnieuw te bekijken werd in het jaar 2018 besloten. Hierbij ging het om 2.100 mensen die een IVA-uitkering kregen. Deze groep mensen was al eerder volledig arbeidsongeschikt verklaard. Men krijgt een IVA-uitkering wanneer je arbeidsongeschiktheid waarschijnlijk permanent is.
Bij deze nieuwe keuring in het jaar 2018 werd dit gedaan door verplegend personeel. En dit alles niet door artsen, zoals dit vereist is.
Bij dit alles werd er gestuurd op het duurzaam en volledig arbeidsongeschikt verklaren van de gekeurden.
Toen eenmaal hier ophef over ontstond, werd door het UWV besloten de herkeuringen opnieuw te bewerkstelligen.
Hierbij werd dit wel volgens de regels gedaan en raakte ongeveer dertig procent van deze mensen de uitkering gedeeltelijk of volledig kwijt.
Vaak kwamen deze mensen door de verlaging of het verlies van de uitkering in grote financiële problemen.
Uitkeringsinstantie UWV laat het volgende weten over dit alles: “Deze opeenvolging van eerst jarenlang onterecht niet gezien zijn en geen ondersteuning krijgen en vervolgens twee herbeoordelingen met een soms tegengestelde uitkomst, is onzorgvuldig. We betreuren dit en nemen verantwoordelijkheid. Wij zijn het aan deze mensen verschuldigd dit goed te maken”.
Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken laat weten de gang van zaken te betreuren. Vanwege het kritische onderzoeksrapport over de toeslagenaffaire wijst demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken er op dat het kabinet al maatregelen in gang heeft gezet om te voorkomen dat burgers nog eens op deze manier klem komen te zitten.
(Bron: nu.nl)