Britse onderzoekers zetten grote stap in onderzoek naar de genezing van kanker

Een grote stap hebben wetenschappers van de Cardiff University gezet in het onderzoek naar de genezing van kanker. In een publicatie hebben zij hun ontdekking gemeld. Dit in het blad “Nature Immunology”.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op dinsdag 21 januari in het jaar 2020. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.
Een variant van de zogenoemde T-cel hebben de onderzoekers gevonden. Deze variant van de T-cel zou meerdere vormen van kanker, waaronder borst- en longkanker kunnen herkennen. Hierbij gaat het om het isoleren van de receptor die verantwoordelijk is voor de herkenning en het vervolgens plaatsen van deze receptor in andere T-cellen. Dit alles kan in de toekomst leiden tot een product, waarbij vele kankerpatiënten kunnen worden behandeld.
Op het gebied van cellulaire therapie is er de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt.
Bepaalde vormen van kanker kunnen al worden behandeld, dankzij T-cellen. Echter is het wel zo dat het tot nu toe alleen gaat om kanker die in het bloed voorkomt, zoals bijvoorbeeld leukemie.
Afweercellen zijn “T-cellen” die deel uitmaken van het menselijk immuunsysteem. Wanneer deze “T-cellen” worden geïsoleerd uit het bloed en vervolgens worden gemodificeerd en weer teruggeplaatst worden in het lichaam, kunnen deze “T-cellen” specifieke eiwitten of antigenen herkennen of zelfs elimineren als deze cellen kwaadaardig zijn. Dit alles heet “CAR-T-immuuntherapie”.
Bepaalde kankervormen kan deze “CAR-T-therapie” veranderen van een dodelijke in een chronische ziekte. Vermoedelijk kan de nieuw ontdekte “T-cel” ook kankervormen in het weefsel ontdekken. Dit bij bijvoorbeeld long-, borst-, of prostaatkanker. Tot nu toe was dit niet mogelijk.
Oncoloog John Haanen, van het Nederlands Kanker Instituut (NKI), het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, laat weten dat veiligheid voorop staat. Dit beklemtoont oncoloog John Haanen.
Ook laat oncoloog John Haanen het volgende weten: “Je moet zeker weten dat de receptoren die in de T-cellen worden geplaatst alleen de kwaadaardige cellen herkennen en uitschakelen, en niet de gezonde cellen”.
Ook laat oncoloog John Haanen het volgende weten: “Als er ook goede eiwitten worden herkend en vernietigd, dan kan dat heel kwalijke gevolgen voor de patiënt hebben. Maar onder dat nadrukkelijke voorbehoud kan je in potentie inderdaad spreken van een grote doorbraak.”
(Bron: nu.nl)