Behandeling van psychische klachten steeds vaker bij de huisarts
Dit artikel geeft de resultaten weer van het onderzoek dat uitgevoerd is door Tessa Magnée (Nivel). Het doel van dit onderzoek was om de zorg bij huisartsen voor mensen met psychische problemen te monitoren, in de periode 2011-2015.
In Nederland werken huisartsen samen met praktijkondersteuners uit de geestelijke gezondheidszorg. Hierdoor zijn er voor de huisarts meer behandelopties voor mensen met psychische problemen. Ondanks deze toename van behandelopties schrijven huisartsen nog net zo veel anti-depressiva uit als voor die tijd.
In de periode 2010-2014 verdubbelt het aantal patiënten dat de huisarts heeft, met psychische problemen. Het totale aantal patiënten met psychische problemen stijgt met 15%. Er worden sinds de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg in 2014 minder patiënten doorverwezen naar gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg, enkel nog als er een vergroot risico is op suïcide, zelfverwaarlozing of als er sprake is van een psychiatrische stoornis. De praktijkondersteuner bij de huisarts biedt nu aanvullende zorg aan mensen, die vroeger doorgestuurd zouden worden naar gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg.
Uit het onderzoek van Magnée blijkt dat de versterkte huisartsenzorg lijkt te voldoen aan de zorgvraag. Deze vorm van gezondheidszorg kan een preventieve werking hebben en is kostenbesparend.