Baankans neemt af voor mensen met een beperking
Voor mensen die voor de invoering van de participatiewet nog op de wachtlijst stonden voor een plek bij een sociale werkplek is de baankans afgenomen. Dit sinds de wet in werking is getreden.
Dit alles meldde de uitgebreide nieuwssite Nu.nl vandaag. Dit in de vorm van een online artikeltje.
De helft van de mensen die op de wachtlijst stonden kregen voor de wet nog een werkplek. Uit een tussenrapportage blijkt dat sinds de invoering van de participatiewet slechts dertig procent een baan gevonden heeft. De tussenrapportage is afkomstig van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).
Tevens is het zo dat de groep mensen die een baan heeft gevonden afhankelijker van een uitkering is geworden. Ook is het zo dat de groep mensen die hun baan langer dan een jaar, of een jaar heeft gehad, sinds de invoering van de participatiewet ook kleiner is geworden.
Het is zo dat ruim drie jaar geleden de participatiewet werd ingevoerd. De participatiewet moest er juist voor zorgen dat meer mensen met een arbeidsbeperking een baan zouden vinden. Nu is het zo dat het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) concludeert dat dit niet gerealiseerd is.
In plaats voor de Wet sociale werkvoorziening, de Wet werk en bijstand en de Wajong kwam de participatiewet. Ook is het zo dat de sociale werkplekken gesloten werden. Wel is het zo dat de overheid en het bedrijfsleven een afspraak maakten dat er tienduizenden banen voor mensen met een arbeidsbeperking bij zouden komen. Nu blijkt dat na drie jaar na de invoering van de participatiewet dat dit niet is gerealiseerd.
De tussenrapportage van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) is onderdeel van een groter onderzoek. Het grotere onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken. Aan het einde van het jaar 2019 wordt de eindevaluatie verwacht.
(Bron: nu.nl)