Amsterdam UMC, eerste ziekenhuis in de EU, die longtumor van binnen met hitte behandelt

Het Amsterdam UMC is het eerste ziekenhuis in de EU dat een patiënt met een kleine longtumor van binnenuit heeft behandeld door middel van verhitting. Voorheen werd deze methode alleen in Londen toegepast. Deze nieuwe behandeling biedt een alternatief voor patiënten voor wie chirurgie of bestraling geen optie is, en kan ook overwogen worden door mensen die een operatie niet willen ondergaan, aldus longarts Jouke Annema.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op donderdag 24 april in het jaar 2025. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.
De behandeling omvat het lokaliseren van de tumor via een röntgenscan en het inbrengen van een dun slangetje via de luchtwegen, waarna tumorcellen met microgolven worden verhit en vernietigd. De tumor wordt gedurende drie minuten aan een temperatuur van minimaal 60 graden blootgesteld, wat weefselschade kan veroorzaken.
Deze minder belastende methode heeft als doel een sneller herstel mogelijk te maken, hoewel de effectiviteit nog moet worden aangetoond. De enige behandelde patiënt heeft tot nu toe geen klachten ervaren. Tijdens de procedure wordt de patiënt onder narcose gebracht voor comfort.
Het is belangrijk op te merken dat de techniek slechts toegepast kan worden op tumoren tot 3 centimeter en vooral gericht is op vroege stadia van longkanker.
Annema gelooft dat deze primeur in Amsterdam een indicatie is dat de techniek effectief is en dat de behandeling ook in de toekomst kan worden gebruikt voor kleinere uitzaaiingen van andere kankersoorten, zoals darmkanker.
(Bron: nu.nl / deepai.org)