Published On: Wed, Jun 12th, 2024

AI-model voorspelt nauwkeurig risico op terugkeer van baarmoederkanker

Foto ter illustratie.

Een AI-model is door onderzoekers ontwikkeld, dat de risico en de terugkeer van baarmoederhalskanker nauwkeurig kan voorspellen. Volgens de wetenschappers van het LUMC kan dit een belangrijke rol spelen bij de behandeling van kankerpatiënten.

Dit meldde de website Nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op maandag 3 juni in het jaar 2024. Dit alles in de vorm van een online artikeltje. We haalden er een paar punten voor je uit.

Het model Histopathology-based Endometrial Cancer Tailored Outcome Risk (HECTOR) is beter in voorspellen dan methoden die er momenteel zijn.

Hoewel baarmoederhalskanker vaak in een vroeg stadium wordt ontdekt en daardoor goed te behandelen is, zijn de vooruitzichten een stuk slechter als de kanker binnen een paar jaar terugkeert. De kans op terugkeer kan worden verkleind door een aanvullende behandeling met chemotherapie of bestraling, maar die behandelingen zijn erg ingrijpend voor de patiënten.

Voor een op maat gemaakt behandelplan beoordeelt een patholoog daarom het tumorweefsel onder de microscoop. Maar bij het AI-model HECTOR kan dat veel beter, vertelt hoofdonderzoeker Tjalling Bosse aan NU.nl. Het gaat om een doorbraak in de technologie.

HECTOR is getraind met talloze microscopische beelden en data uit eerdere onderzoeken van meer dan duizend patiënten. Het AI-model is daarna getest op nieuwe kankerpatiënten. Het AI-model bleek in staat het risico op terugkeer van baarmoederkanker zeer nauwkeurig te kunnen voorspellen.

HECTOR bepaalt het risico en stelt aanvullende behandelingen vast. Een ander belangrijk voordeel is de snelheid en de lagere kosten van het model in vergelijking met bestaande methoden. Bovendien kan het AI-model patiënten groeperen op basis van risiconiveaus: laag, gemiddeld en hoog, wat resulteert in meer gepersonaliseerde behandelplannen.

Patiënten met een hoog risico bleken het meest te profiteren van het toevoegen van chemotherapie aan de bestraling na de operatie. Deze extra chemotherapie kan echter worden vermeden bij patiënten met een laag risico.

Hoewel verdere onderzoeken nodig zijn, ziet Bosse potentie in de integratie van AI in de oncologie. Hij benadrukt: “Onze resultaten suggereren een veelbelovende toekomst voor AI in het verbeteren van de zorg voor baarmoederkankerpatiënten.” Hij vergelijkt de ontwikkeling van HECTOR met de opkomst van zelfrijdende auto’s, waarbij hij opmerkt dat, hoewel de technologie beschikbaar is, regelgeving nog moet volgen voordat dit type AI breed kan worden toegepast.

HECTOR draagt al bij aan de gezondheidszorg op dit moment. “We kunnen namelijk van het model leren. HECTOR onthult de processen achter zijn voorspellingen, waardoor we begrijpen hoe het tot zijn bevindingen komt. Deze inzichten kunnen direct worden toegepast in de praktijk.”

HECTOR in de gezondheidszorg wordt uitgebreid, waarbij de Verenigde Staten een voorsprong hebben in AI-regelgeving ten opzichte van Nederland. Daarom wordt het onderzoek verplaatst naar de VS.

“Het is nog steeds een blik op de toekomst,” zegt Bosse, maar hij is optimistisch en hoopvol. “Het zal nog even duren voordat we HECTOR op grote schaal kunnen inzetten.

De ontwikkeling van HECTOR is een belangrijke stap in de technologische vooruitgang binnen de oncologie. Met verbeterde diagnoses kunnen passende behandelplannen worden opgesteld, wat uiteindelijk resulteert in een hogere overlevingskans voor kankerpatiënten.

(Bron: nu.nl, nature.com)
(Links naar gebruikte bronnen: nu.nl, nature.com)

About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart