Aantal mensen met bijstandsuitkering neemt verder af
In het derde kwartaal is het aantal Nederlanders met een bijstandsuitkering verder afgenomen. In het jaar 2019, hadden 416.000 Nederlanders in de maand september een bijstandsuitkering. Dit is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, het jaar 2018, 20.000 minder bijstandsuitkeringen. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen vrijdag 29 november in het jaar 2019.
Dit meldde vervolgens weer de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op vrijdag 29 november in het jaar 2019. Dit alles in de vorm van een online artikeltje.
Ongeveer sinds het jaar 2017 loopt het aantal ontvangers van een bijstandsuitkering steeds verder terug. In het begin van het jaar 2017 waren er nog 465.000 bijstandsontvangers. Dit ligt eind september in het jaar 2019 ruim tien procent lager.
Een daling signaleert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het aantal bijstandsontvangers in elke leeftijdsgroep. In de leeftijdsgroep van 27 jaar tot 45 jaar daalt het aantal bijstandsontvangers flink. Dit alles met bijna 14.000 bijstandsuitkeringen.
In de leeftijdsgroep tot 27 jaar van de bijstandsgerechtigden, was het aantal bijstandsuitkeringen bijna 5.000 bijstandsuitkeringen lager. Dit ten opzichte van een jaar eerder (het jaar 2018). Dit alles betreft een daling van twaalf procent. In de leeftijdsgroep 45-plussers was de daling het kleinst. Dit met een daling van duizend bijstandsuitkeringen.
De daling duurt ook het langst in de leeftijdsgroep waar de grootste daling plaatsvindt. Al op elf kwartalen op rij daalt in de leeftijdsgroep van bijstandsgerechtigden tussen de 27 jaar en 45 jaar oud, het aantal bijstandsuitkeringen. De periode is bij jongeren tot 27 jaar wat minder lang. Hierbij gaat het namelijk om acht kwartalen. Bij de bijstandsgroep 45-plussers is de daling het kortst. Hierbij gaat het namelijk om vijf kwartalen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat bij de bijstandsgroep 45-plussers, de jaarlijkse verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd een rol speelt. De oudsten uit deze groep, die tegen de AOW-leeftijd aan zitten, moeten door de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd, langer wachten voordat zij de bijstand kunnen verruilen voor de AOW. Vanwege dit alles blijven deze mensen dus langer in de bijstand zitten.
(Bron: nu.nl)