Published On: Tue, Dec 24th, 2024

Studenten met een ondersteuningsbehoefte hebben vaak financieel een achterstand

Foto ter illustratie.

Bijna 40 procent van de studenten met een ondersteuningsbehoefte ervaart financiële moeilijkheden, wat aanzienlijk hoger is dan de 15,9 procent van studenten zonder beperking. Het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO) noemt dit een zorgwekkend contrast.

Op dinsdag 28 november 2024 bracht de website nu.nl een online artikel uit, waarvan we de belangrijkste punten voor je hebben samengevat.

Studenten met een ondersteuningsbehoefte, zoals die met een chronische ziekte, beperking of AD(H)D, hebben het financieel vaak zwaarder dan andere studenten.

Volgens het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO) ervaart bijna 40 procent van deze studenten financiële moeilijkheden, wat een zorgwekkend contrast is met de 15,9 procent van studenten zonder beperking.

De extra druk komt vaak doordat deze studenten minder kunnen werken naast hun studie, meer zorgkosten hebben en een verhoogd risico lopen op studievertraging. Daarnaast blijft de vertaling van bewustwording naar concrete ondersteuning op veel hogescholen en universiteiten achter, ondanks positieve ontwikkelingen in 2024.

Er is ook bezorgdheid over stagediscriminatie: 5 tot 6 procent van de studenten met een beperking ondervindt problemen zoals te lastige stage-eisen, onvoldoende begeleiding of uitsluiting.

Bovendien zijn afgestudeerden met een ondersteuningsbehoefte twee keer zo vaak werkloos als hun medestudenten zonder beperking. Ondanks verplichtingen onder het VN-verdrag Handicap ervaren veel onderwijsinstellingen knelpunten in de implementatie van inclusief onderwijs, door gebrek aan tijd of personeel.

Het ECIO pleit voor meer actie om deze problemen aan te pakken.

(Bron: nu.nl)

About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart