Vrouwen zien betaald werk vaker niet als prioriteit dan mannen
Bij stellen met kinderen werkt de vrouw bijna vier keer zo vaak niet als de man, volgens de Emancipatiemonitor van CBS. Het betreft vrouwen die ook niet actief op zoek zijn naar een betaalde baan.
Op donderdag 14 november 2024 publiceerde de website nu.nl een online artikel, waarvan we de belangrijkste punten voor je hebben samengevat.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 17 procent van de vrouwen geen betaald werk heeft en ook niet op zoek is naar werk, wat meer dan twee keer zo hoog is als bij mannen. Dit staat in contrast met de wens van veel stellen voor een gelijkwaardige taakverdeling. Vrouwen zijn vooral binnen stellen vaker niet actief op de arbeidsmarkt dan mannen, gemiddeld vier keer zo vaak. Dit wordt vaak beïnvloed door financiële overwegingen, waarbij het voor de meeste stellen voordeliger lijkt dat de vrouw thuisblijft, aangezien zij vaak minder verdient dan haar partner.
Hoewel veel stellen aangeven te streven naar een gelijkwaardige verdeling van werk en zorg, lukt dit slechts in 10 procent van de gevallen. Voor vrouwen met kinderen is de zorg voor het gezin de belangrijkste reden om niet te werken. Traditionele normen en opvattingen over kinderopvang spelen hierbij een rol.
Ziekte of arbeidsongeschiktheid wordt door zowel mannen als vrouwen vaak genoemd als reden om niet te werken, maar vrouwen kiezen vaker voor zorgtaken. Ongeveer een derde van de niet-werkende vrouwen zou willen werken, mits de werktijden flexibel zijn en het werk dichtbij huis is. Ook werkende vrouwen overwegen vaak minder te werken, vooral om meer tijd voor zichzelf of het huishouden.
(Bron: nu.nl)