Verlamde ALS-patiënt communiceert zeven jaar lang dankzij breincomputer van UMC Utrecht
Een vrouw met de spierziekte ALS heeft zeven jaar lang kunnen communiceren met haar omgeving door gebruik te maken van een neuroprothese, een speciaal ontwikkelde breincomputerinterface (BCI) door het UMC Utrecht.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op donderdag 15 augustus in het jaar 2024. Dit alles in de vorm van een online artikeltje. We haalden er een paar punten voor je uit.
Dit systeem, dat signalen uit de hersenen vertaalt naar computergestuurde commando’s, bood haar de mogelijkheid om zelfs in de gevorderde stadia van de ziekte met haar verzorgers te communiceren.
Het UMC Utrecht publiceerde de resultaten van het langdurige onderzoek in The New England Journal of Medicine, waarin de onderzoekers benadrukken hoe de BCI een cruciale rol speelde in het leven van de patiënt.
Ondanks dat ALS een progressieve ziekte is, waarbij spierfunctie en communicatiecapaciteit geleidelijk verloren gaan, bood de BCI de vrouw de mogelijkheid om essentiële communicatie te onderhouden.
Pas toen haar hersenen geen sterke signalen meer konden sturen, stopte het apparaat met functioneren.
Hoewel de BCI geen genezing voor ALS biedt, kan het wel een significante verbetering in de kwaliteit van leven van patiënten en hun families betekenen. UMC Utrecht verwacht dat deze technologie binnenkort beschikbaar komt voor andere ALS-patiënten.
(Bron: nu.nl)