Published On: Fri, Aug 11th, 2023

“Russische roulette” is kinderopvangtoeslag voor mensen met kanker

Foto ter illustratie.

Van de Belastingdienst krijg je geen kinderopvangtoeslag als je niet werkt omdat je kanker hebt. De gemeente kan dan hulp bieden net als bij de thuiszorg. Gedupeerden zeggen tegen nieuwssite NU.nl dat deze lokale aanpak voor onbegrijpelijke verschillen zorgen.

Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op donderdag 10 augustus in het jaar 2023. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.

Er zijn verschillende “potjes” bij gemeenten voor thuiszorg en kinderopvangtoeslag. Dit alles is als eerste via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geregeld. De tweede mogelijkheid is om dit via een Sociaal Medische Indicatie (SMI) te doen.

Gezinnen die om medische of sociale redenen niet in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen, kunnen gemeenten (tijdelijk) ontlasten door de kosten van kinderopvang (gedeeltelijk) te dekken.

Cat Rose-Tran vat dit alles als volgt samen: “Ziek zijn is ook echt ziek duur”. Bij Cat Rose-Tran werd in het jaar 2020 borstkanker gevonden. Dit alles een paar maanden na de bevalling.

Zij laat hierover het volgende weten: “Ziek zijn was gewoon meer dan een fulltime baan. Maar niet betaald.”.

Haar SMI (Sociaal Medische Indicatie) aanvraag werd goedgekeurd. Dit alles na een tip van een vriendin en met een aanbeveling van het consultatiebureau, waar zij met haar pasgeboren zoon naartoe ging.

Cat Rose-Tran is haar gemeente en het consultatiebureau “onwijs dankbaar”. Dit alles vanwege het feit dat de gemeente de SMI (Sociaal Medische Indicatie) al vaak heeft verlengd.

Ook komt in het artikel naar voren dat er een onderzoek is uit het jaar 2020 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het dichtst in de buurt komt van deze problematiek. Dit alles na signalen dat de SMI (Sociaal Medische Indicatie) niet in alle gevallen toereikend is en dat er (te) sterke verschillen tussen gemeenten zijn.

Er blijven signalen van willekeur en afgekeurde aanvragen binnenkomen bij patiëntenorganisatie Stichting Jongeren en Kanker. Dit alles in de jaren na het onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Anneke Eikelenboom is voorzitter van de Stichting Jongeren en Kanker. Volgens haar is het vergelijkbaar met “Russisch roulette”.

Zij laat over dit alles het volgende weten: “Ik denk dat het voor mensen echt zo voelt.”.

(Bron: nu.nl)

About the Author

-

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

Shop met je hart