Soepelere regels voor Utrechtse jongeren in de bijstand blijft
Voor jongeren die bijstand ontvangen blijft de gemeente Utrecht soepelere regels hanteren. Voor jongeren onder de 27 jaar liet de gemeente Utrecht in het jaar 2022 de extra eisen tijdelijk los. Dit beleid zet de gemeente Utrecht nu voort.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op dinsdag 11 april in het jaar 2022. Dit alles in de vorm van een online artikeltje. We haalden er een paar punten voor je uit.
Jongeren moeten voordat ze bijstand kunnen ontvangen eerst een maand zelfstandig op zoek naar werk of scholing, dit alles volgens de Participatiewet. Ook is hierbij het geval dat bijverdienen niet is toegestaan. Voor mensen boven de 27 jaar oud, gelden deze regels niet.
Linda Voortman is wethouder Werk en Inkomen bij de gemeente Utrecht. Zij laat weten tegenover de krant “de Volkskrant” weten dat de gemeente Utrecht dus dit onderscheid niet meer maakt
Niet eerst een maand zelfstandig op zoek naar werk of scholing hoeven jonge Utrechters dit niet meer te doen. Ook kunnen deze Utrechtse jongeren net zo goed als ouderen iets bijverdienen. Linda Voortman van de gemeente Utrecht laat over dit alles weten dat hierdoor jongeren zich niet in de schulden hoeven te steken en niet het vertrouwen in de overheid verliezen.
De wethouder, Linda Voortman, laat weten dat een aanzuigende werking is uitgebleven. Zij laat over dit alles het volgende weten: “Wij hebben niet de indruk dat jongeren massaal bijstand aanvragen terwijl ze die eigenlijk niet nodig hebben.”.
Dat het aantal Utrechtse jongeren in de bijstand in het afgelopen jaar met 15 procent toenam, terwijl er landelijk een daling van vier procent was, is wel opvallend.
Linda Voortman, de wethouder, denkt niet dat dit erop duidt dat jongeren mogelijk onnodig in de bijstand zitten. Zij laat over dit alles het volgende weten: “De bijstand is voor hen het laatste redmiddel. Het lukt ze zelfs op deze krappe arbeidsmarkt niet een baan te vinden.”.
Volgens Linda Voortman, de wethouder, ligt dit alles aan complexe problemen, zoals het postcovidsyndroom.
(Bron: nu.nl)