Veel minder mensen met een arbeidsbeperking aan het werk geholpen dan rapportages laten zien
Veel minder mensen met een arbeidsbeperking zijn de afgelopen jaren aan het werk geholpen, dan de jaarlijkse rapportages laten zien. Deze jaarlijkse rapportages zijn van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit alles laat “Trouw” vandaag weten. Dit op basis van een herberekening van “Cedris”. De organisatie “Cedris” is de brancheorganisatie van sociale werkbedrijven in Nederland.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op woensdag 11 november in het jaar 2020. Dit alles in de vorm van een online artikel. We haalden er een paar punten voor je uit.
Werkgevers, vakbonden en het Rijk spraken in het jaar 2013 af dat er in het jaar 2025 zeker 125.000 extra banen zouden zijn voor mensen met een beperking. Op basis van beschikbare data over de zogenoemde “banenafspraak” liet de Nederlandse brancheorganisatie van sociale werkbedrijven (Cedris) een herberekening uitvoeren door onderzoeksbureau “Capeladvies”.
De organisatie concludeert op basis van dit onderzoek dat er in de afgelopen jaren niet 53.000 werkplekken zijn bijgekomen, zoals het ministerie laat weten, maar dat er slechts 12.000 extra werkplekken zijn bijgekomen. Dit voor mensen met een beperking.
Robert Capel is onderzoeker en financieel expert. Robert Capel legt in “Trouw” uit dat er een aantal oorzaken zijn voor het grote verschil. Aan werkende jonggehandicapten met een uitkering, zijn tienduizend banen toegerekend, dit alles terwijl deze jonggehandicapten met een uitkering al eerder aan het werk waren.
Tevens laat Robert Capel, die onderzoeker en financieel expert is, het volgende weten over dit alles: “Wajongers die een baan hebben, tijdelijk uitvallen en daarna weer in dezelfde of een andere functie aan de slag gaan worden als een nieuwe baan geteld. Zo worden wisselingen geteld, maar komen er geen extra banen voor de doelgroep bij.”
Tevens is het zo dat er elfduizend extra banen van leerlingen die onderwijs volgen aan het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en het praktijkonderwijs meegeteld worden. Dit alles terwijl zij vroeger zonder de “banenafspraak” gewoon aan het werk gingen bij reguliere organisaties.
Ook worden elfduizend extra banen van leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en het praktijkonderwijs meegeteld, terwijl zij vroeger zonder de banenafspraak ook gewoon regulier gingen werken.
Vakbond “FNV” laat weten dat dit alles strookt met wat het hoort vanuit de achterban. De vakbond laat weten dat mensen met een beperking nog steeds enorm veel moeite hebben met het vinden van werk.
De organisatie “Cedris” laat weten dat er aanvullende maatregelen nodig zijn. Dit alles om er voor te zorgen dat de werkgelegenheid voor mensen met een arbeidsbeperking alsnog substantieel toeneemt.
Vandaag, woensdag 11 november in het jaar 2020, komt het ministerie met een eigen onderzoek.
(Bron: nu.nl)