Gemeenten gaan verplicht contact opnemen met mensen die in de schulden dreigen te raken
Eerder moeten mensen, die kampen met schulden, in het vizier komen van schuldeisers en gemeenten. Afgelopen dinsdag, dinsdag 10 november in het jaar 2020, is hiervoor een overeenkomst gesloten. Dit door zorgverzekeraars, woningcorporaties, gemeenten, energie- en waterleveranciers en ook de vereniging voor schuldhulpverleners “NVVK”.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op dinsdag 10 november in het jaar 2020. Dit alles in de vorm van een online artikeltje.
Bedrijven en organisaties zijn verplicht om mensen die een betalingsachterstand hebben (dit tussen de dertig en honderd dagen) te meldden bij de desbetreffende gemeente. Dit alles houdt de overeenkomst in die afgelopen dinsdag, dinsdag 10 november in het jaar 2020, is ondertekend door alle betrokken partijen. De desbetreffende gemeente is dan verplicht om contact op te nemen met de desbetreffende inwoner. Het is wel zo dat de desbetreffende inwoner met een betalingsachterstand niet verplicht is de aangeboden hulp te accepteren.
Op de landelijke wetgeving, die in het begin van het jaar 2021 van kracht wordt, lopen de betrokken partijen hiermee vooruit met dit “Convenant”. Het “Convenant” is genaamd “Convenant Vroegsignalering”.
Gemeenten in Nederland worden met deze regels verplicht om contact op te nemen met mensen die in de schulden dreigen terecht te komen. Tevens is het zo dat deze mensen die in de schulden dreigen te komen, moeten zij eerst een betalingsherinnering hebben ontvangen, voordat de gemeente in actie komt. Wanneer de desbetreffende persoon of personen na de betalingsherinnering nog niet tot betaling overgaan, zal de gemeente in actie komen.
Om mensen met betalingsproblemen snel in beeld te krijgen, is van groot belang. Hiermee wordt voorkomen dat de problemen zich opstapelen. De huidige situatie is namelijk zo dat deze mensen vaak pas na vijf jaar om hulp vragen.
Gemiddeld gezien hebben deze mensen, die met betalingsachterstanden te maken hebben, dan al 40.000 euro schuld en hebben tevens te maken met 14 schuldeisers.
(Bron: nu.nl)