Bij confrontatie met “verward gedrag” voelen politieagenten zich vaak machteloos
Uit een onderzoek van “Trouw” blijkt afgelopen woensdag, woensdag 14 oktober in het jaar 2020, dat politieagenten het idee hebben onvoldoende voorbereid te zijn bij psychische problematiek. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksplatform “Investico”. Dit alles in opdracht van “Trouw” en de “Groene Amsterdammer”. Uit het onderzoek komt naar voren dat bij een confrontatie met “verward gedrag”, driekwart van de politieagenten zich geregeld machteloos voelen.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op woensdag 14 oktober in het jaar 2020. Dit alles in de vorm van een online artikel.
In het onderzoek werd expliciet naar de omgang met mensen die verward gedrag vertonen, en waarbij de politie ook psychische problematiek vermoedt, gevraagd. Het onderzoek werd afgenomen onder duizend politieagenten.
65 procent van de ondervraagde politieagenten gaf aan onvoldoende kennis hierover te hebben. Dit alles om met deze mensen om te gaan.
Van de politieagenten die meededen aan het onderzoek gaven drie op de vier politieagenten aan, meerdere keren te hebben meegemaakt een situatie niet meer onder controle te hebben. Dit alles nadat deze politieagenten in aanraking waren gekomen met iemand met verward gedrag. Bijvoorbeeld werden deze politieagenten aangevallen, of de persoon met verward gedrag bracht zichzelf ernstige schade toe.
Van de politieagenten geeft meer dan de helft aan dat zij zich soms genoodzaakt zien om geweld te gebruiken. Dit tegen een persoon die verward gedrag vertoond en ook agressief gedrag vertoont. Van de politieagenten uit het onderzoek missen “velen” een stroomstootwapen als alternatief voor de pepperspray en het vuurwapen.
Tegen “Trouw” laat de Nationale Politie weten de “zorgen van de collega’s” te herkennen. Om er in de opleiding tot politieagent meer aandacht aan te besteden, zou hier aan gewerkt worden.
Jan Struijs is voorzitter van de “Nederlandse Politiebond”. In “Trouw” laat Jan Struijs het volgende weten: “Dat we kwetsbare mensen zo behandelen, daarvan zeggen alle agenten: dit kan niet”. Ook laat Jan Struijs het volgende weten: “Met mensen uit de ggz zijn we bezig om in de opleiding meer aandacht te besteden aan wat agenten kunnen doen bij deze groep, zodat we geweld kunnen voorkomen.”
Ook laat Jan Struijs weten dat hij van mening is dat de politie nu te maken krijgt met een maatschappelijk probleem dat niet bij de politie thuishoort. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, laat over dit alles het volgende weten: “De mate waarin wij dit tegenkomen, past niet binnen een democratische beschaving.”
(Bron: nu.nl)