Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP): Participatiewet werkt niet en heeft nauwelijks geleid tot verhoging van baankansen
Voor mensen vanuit een sociale werkplaats of uitkering heeft de Participatiewet nauwelijks geleid tot verhoging van baankansen voor deze mensen. Dit was wel beoogd met de Participatiewet. Vandaag, dinsdag 19 november in het jaar 2019, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dit in een eindevaluatie van de wet.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op dinsdag 19 november in het jaar 2019. Dit alles in de vorm van een online artikeltje.
De Participatiewet die in het jaar 2015 geïntroduceerd werd heeft als doel een inclusieve arbeidsmarkt te creëren. Om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen zou de Participatiewet het makkelijker moeten maken voor werkgevers.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) stelt echter dat dit niet gelukt is. Bij de grootste groep die onder de Participatiewet valt, zo’n 440.000 mensen die recht hebben op een bijstandsuitkering, is er sinds de invoering van de Participatiewet nauwelijks iets veranderd.
De inkomenspositie en stabiliteit is voor jonggehandicapten, die voor de Participatiewet nog onder de Wajong-regeling vielen, is zelfs verslechterd. Deze groep mensen werken namelijk vaker in deeltijd en onder tijdelijke contracten.
Wel is het zo dat voor deze mensen de baankans stijgt. 29 procent van de 18-jarige Wajongers werkte voor de invoering van de Participatiewet in het derde jaar na instroom. Sinds de invoering van de Participatiewet is voor een vergelijkbare 18-jarige jonggehandicapte dit gestegen naar 38 procent.
(Bron: nu.nl)