Meer dan de helft uitbetaalde huurtoeslagen en kindgebonden budgetten moeten achteraf worden hersteld
Bij van de uitbetaalde huurtoeslagen en de kindgebonden budgetten moeten in meer dan de helft van de gevallen achteraf worden hersteld. Dit alles blijkt uit onderzoek van het “CPB”. Te veel vragen drie op de tien huishoudens aan en dit moeten zij later terugbetalen.
Dit meldde de website nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op vrijdag 8 november in het jaar 2019. Dit alles in de vorm van een online artikel.
Op hoeveel toeslag huishoudens recht hebben, blijkt vooraf lastig in te schatten. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) ontvangen hierdoor huishoudens regelmatig te veel of te weinig toeslag. Tot terugvordering van toeslagen of tot nabetalingen leidt dit alles.
Via toeslagen ontvingen in het jaar 2018 ongeveer zes miljoen huishoudens zo’n 12 miljard euro aan inkomensondersteuning. Denk hierbij aan: huurtoeslag, kindgebonden budget, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag.
Vier op de tien huishoudens krijgen bij de huurtoeslag na afloop van het jaar nog een deel van hun toeslag. In twee op de tien gevallen is dit zo bij het kindgebonden budget.
In het onderzoek laat het Centraal Planbureau (CPB) weten dat het toeslagenstelsel op meerdere punten complex is. Om in aanmerking te komen voor een toeslag moeten huishoudens goed van de voorwaarden op de hoogte zijn.
Bij het bereiken van de pensioenleeftijd of bij de geboorte van een kind zullen de voorwaarden vaak veranderen. Echter is dit niet altijd bekend. Vanwege het feit dat het gaat om een verzamelinkomen op jaarbasis moeten huishoudens hun toekomstige inkomen goed kunnen inschatten. Dit komt er ook nog bij kijken. Dit alles is lastig in te schatten, juist bij inkomens met een minimumloon en wisselende inkomsten.
Ook is het zo dat de toeslag actief moet worden aangevraagd. Voor huishoudens met minder cognitieve capaciteiten kan het aanvraagproces te ingewikkeld zijn.
Ook is het zo dat er in Nederland ook grote groepen zijn die wel recht hebben op toeslag, maar deze groepen vragen het niet aan. Het is namelijk zo dat ongeveer één op de tien huurders die recht hebben op huurtoeslag dit niet aanvragen. Ook is het zo dat bij ouders die recht hebben op een kindgebonden budget, zelfs hiervan 15 procent geen aanvraag doet.
(Bron: nu.nl)