Intensieve controles voor dragers borstkankergen BRCA2 net zo effectief als preventief amputeren
Voor dragers van het borstkankergen BRCA2 blijken intensieve controles met mammografieën of MRI-scans bijna net zo effectief te zijn als het preventief amputeren van beide borsten. Dit alles concluderen onderzoekers van het Erasmus MC. Dit na onderzoek.
Dit meldde de nieuwssite nu.nl op haar website. Dit om precies te zijn op maandag 29 juli in het jaar 2019. Dit alles in de vorm van een online artikel.
De overlevingskansen blijven “vrijwel even groot” wanneer de patiënten zich elk half jaar laten controleren. Anette Heemskerk-Gerritsen is onderzoeker en epidemioloog. Zij laat weten dat dit komt doordat de ziekte dan in een vroeg stadium wordt ontdekt. Tevens is het zo dat dan de borstkanker vaak beter te bestrijden is.
De onderzoekers stellen ook dat voor vrouwen die het BRCA1-gen dragen de ingreep wél de overlevingskansen verbetert.
Gemiddeld tien jaar lang zijn voor het onderzoek bijna drieduizend vrouwen met BRCA1 en BRCA2 gevolgd.
Om borstkanker te krijgen hebben degene die dragers zijn van de genfouten BRCA1 en BRCA2, 60 tot 80 procent kans. Vanwege dit feit laten daarom elk jaar zo’n honderd tot tweehonderd vrouwen hun borsten preventief verwijderen.
Tegen het “AD” laat Anette Heemskerk-Gerritsen weten dat het nieuws “een klap in het gezicht kan zijn van de honderden vrouwen die al een borstamputatie achter de rug hebben”. Tevens is het zo dat het ook tegelijkertijd het nieuws als een opluchting kan komen voor dragers van het BRCA2-gen. Zij kunnen immers worstelen met de keuze tussen amputatie en intensieve controle.
Tevens laat Anette Heemskerk-Gerritsen het volgende weten: “Je borsten laten verwijderen is voor elke vrouw heftig. Het doet iets met je zelfbeeld en seksualiteit. Voor de vrouwen die nog worstelden, is het fijn om te weten dat ze écht een keuze hebben”.
Ongeveer vijftienduizend mensen krijgen jaarlijks borstkanker in Nederland. Hiervan is het merendeel vrouw. Volgens KWF kankerbestrijding overlijden meer dan drieduizend mensen binnen een jaar. Na huidkanker is borstkanker de meest voorkomende kankersoort in Nederland.
(Bron: nu.nl)