Duurste medicijn ter wereld goedgekeurd
Afgelopen vrijdag heeft, de FDA, de Amerikaanse overheidsinstelling die de kwaliteit van medicijnen en voedsel controleert, het duurste medicijn ter wereld goedgekeurd. Het medicijn moet een dodelijke babyziekte tegengaan. Het medicijn zal ruim 2,1 miljoen dollar kosten. Dit is omgerekend 1,8 miljoen euro.
Dit meldde de website nu.nl op haar site. Dit op zaterdag 25 mei in het jaar 2019. Dit alles in de vorm van een online artikeltje.
Voor de productie van Zolgensma is de medicijngigant “Novartis” verantwoordelijk. Om spinale musculaire atrofie te behandelen is het medicijn gemaakt. Spinale musculaire atrofie is een progressieve spierziekte. Deze spierziekte kan van jonge kinderen de spieren in zeer snel tempo verzwakken. Hierdoor kunnen de jonge kinderen niet meer ademen of bewegen.
Bij zo’n vierhonderd baby’s per jaar wordt in de Verenigde Staten de zeldzame spierziekte gediagnosticeerd. Door deze spierziekte wordt het merendeel van de kinderen niet ouder dan twee jaar.
2,1 miljoen dollar bedraagt de prijzige behandeling. Van de zorgverzekeraar hangt het af hoeveel ouders of verzorgers van deze patiënten moeten betalen voor deze behandeling.
Een speciale vorm van gentherapie is het medicijn. Het medicijn is afkomstig van de Zwitserse medicijnproducent. Om de kosten voor de behandeling te kunnen betalen biedt medicijngigant “Novartis” zorgverzekeraars de kans om dit binnen vijf jaar te betalen.
Er zal een deel van het geld worden terugbetaald, mocht het zo zijn dat de behandeling niet aanslaat.
(Bron: nu.nl)